กลุ่มขของสัตว์น้ำที่ใช้เพื่อการแปรรูป คุณค่าทางอาหารของสัตว์น้ำ การเสื่อมเสียของสัตว์น้ำ กระบวนการแปรรูปสัตว์น้ำและหลักการขของแต่ละกระบวนการ ได้แก่ การทำเค็ม ทำแห้ง การแช่เย็นและแช่แข็ง การฉายรังสี การรมควัน การหมักดอง การบรรจุกระป๋อง การใช้สารเคมี และการแปรรูปด้วยวิธีอื่นๆ 

Groups of aquatic animal used for processing, nutrive values of aquatic animals, deterioration of aquatic animals, reservattion or value-adding process and its principles such as salting, drying, chilling and freezing, irradiation, smoking, fermentation, canning, chemical preservation, and other processing methods

Skill Level: Beginner